Başa
Eroğlu Muhasebe Denetim Vergi ve Danışmanlık Hizmetleri

5N1K

Ticari faaliyetlerinizi sürdürürken en önemli mesele finansman sorunudur, bunun üstesinden gelmek için uğraşırken birde kazançlarınız üzerinden hesaplanan vergi yükünüz işin içine girdiğinde firmaların kıt kaynakları da erimeye başlıyor. İyi bir vergi planlaması sizin finansman ihtiyacınızı çözmese de nakit akışınızı daha sağlıklı yapmanıza ve korkulu rüya görmenize engel olur. Bunun yolu ise Mali Müşavirinize parasını ödememekten değil, onunla iyi bir diyalog kurarak doğru bilgiyi doğru zamanda almaktan geçer.  

En basit ticari faaliyetlerinizde bile size tanınan vergi avantajları ve desteklerini araştırmalısınız, ya da sizin için bunu yapacak uzman kişilerle çalışmalısınız.

İşte size birkaç basit örnek;

  1. Şirketinizin sahip olduğu gayrimenkulü satmak istiyorsunuz, ancak aldığınız tarihteki değeri ile rayiç değeri üzerinde büyük farklar oluşmuş ve KDV, Kurumlar vergisi size yüksek geliyor,

Yasal olarak gayrimenkullerinizin satışı eğer 2 yıl aktifinizde kalmış ise KDV ve karın %75 i kurumlar vergisinden istisna,

  1. Yatırım yapacaksınız, bu yatırımlar için alacağınız tüm makine ve teçhizatları KDV ve ithal edecekseniz gümrük vergisi ödemeden almanız mümkün hatta kullandığınız banka kredi faizlerini bile devlet karşılıyor, tek yapmanız gereken yatırım teşvik belgesi almak,
  2. Turizm faaliyetiniz var, otelinizin elektrik harcaması çok yüksek, alacağınız Turizm Teşvik Belgesi ile elektrik giderinizin %25 ini geri alabilirsiniz,
  3. Yatırım teşvik belgesine bağlı yada KDV istisnası olan bir satışınız oldu KDV siz satış yaparken aldığınız mal ve hizmetler için ödediğiniz KDV yi iade alabilirsiniz.
  4. Yurt dışına ihracat yapıyorsanız, bu malları tedarik ederken ödediğiniz KDV’ yi iade alabilirsiniz, yada alışlardaki KDV ödemeniz % 18 ama satışlarınız % 1 veya % 8 indirimli orana tabi ise o zaman aradaki farkı yine iade alabilirsiniz.
  5. Yurt dışından gelen turistlere yapacağınız satışları TAX FREE kapsamında düzenleyeceğiniz özel faturalarla yaparken hesapladığınız KDV yi iade alabilirsiniz.
  6.  Şirket aktifine kayıtlı demirbaşlarınız yada araçlarınızı satıp yeni araçlar almak istiyorsunuz, satış işleminden kaynaklanacak satış karınızı dönem karına ilave etmeyerek, gereksiz yere vergi ödemek zorunda değilsiniz. Bir fon hesabında 3 yıl bekleterek yeni alışlarınızın giderlerini buradan mahsup edebilirsiniz.
  7. Çalıştıracağınız personel için ödeyeceğiniz sigorta primleriniz yüksek geliyorsa, aldığınız bayan personellerde işveren primlerinizi devlet sizin adınıza ödüyor ya da 30 yaş altı erkek personeller ile işe ilk başlayan personellerinizin en az 2 yıl işveren primleri devlet tarafından ödeniyor. Ödemesini düzenli yapan firmalarda % 5 daha fazla indirimli ödemeden de faydalanabilirsiniz.
  8. Yeni yatırımlar yapacaksınız, tarım veya turizm işi yapıyorsunuz, belli limitlerin üstünde iş yapanlara sağlanan arazi ve yatırım desteklerinden faydalanabilirsiniz.
  9. Yurt dışına ihracat yapacaksınız, ofisler açacaksınız, fuarlara katılacaksınız, gıda analizleri yaptırıyorsunuz, masraflarınızın yarısını devlet size ödüyor yada ihracat yaptığınız ürünler destek kapsamında ise, ürünlerin KG başına 50 $ a varan DFİF destekleri alabilirsiniz.

Bunlar belli başlı destek istisna ya da muafiyetler olup, bu ve benzeri mevzuatlardan faydalanabilmek için iyi bir Mali Müşavir ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Size kazandıracakları emin olun sizin ona kazandırdıklarınızdan fazla olacaktır.