Başa
Eroğlu Muhasebe Denetim Vergi ve Danışmanlık Hizmetleri

ADİSYON KULLANMA ZORUNLULUĞU

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

 

SAYI : B.07.4.DEF.0.34.18./VUK                                   24.09.01*6538
KONU : Adisyon hk.

 

.............................................

 

İLGİ : .......................tarihli dilekçeniz.

                 İlgide kayıtlı dilekçeniz incelendi.

                 Bilindiği üzere, 298 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile adisyon kullanmak zorunda olan hizmet işletmeleri yeniden belirlenmiştir. 299 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de söz konusu Genel Tebliğ de adisyon kullanmak zorunda olduğu açıklanan hizmet işletmelerinin alkollü içki servisi yapmaları halinde adisyon düzenleme mecburiyetlerinin bulunduğu, alkollü içki servisi yapmayan hizmet işletmelerinin ise adisyon düzenleme zorunluluklarının olmadığı belirtilmiştir.

                 Buna göre, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan ve alkollü içki servisi yapan gece kulüpleri, diskotekler, barlar, pavyonlar, gazinolar, meyhaneler, lokantalar, kafeteryalar ve pastane gibi işletmeler adisyon kullanmak mecburiyetindedir.

                 Ancak, self servis esasına göre işletilen lokanta, kafeterya gibi işletmelerin adisyon kullanmalarına gerek bulunmamaktadır.

                 Diğer taraftan, 185 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere self servisten maksat, müşterinin yiyecek ve içecek maddelerini alarak kendisine servis yapması ve masaya oturmadan önce fatura veya perakende satış fişini almasıdır.

                 Adisyon kullanmak zorunda bulunan hizmet işletmelerinde; masada servis yapılmasının yanı sıra, ayrıca self servisin ve paket halinde satışların bulunması durumunda, adisyon yalnızca masaya yapılan servisler için kullanılacaktır.

                 Öte yanda, aynı tebliğ gereği mükelleflere tanınan; adisyonların müşteri masası yerine, müşteri masasına göre numaralandırılarak ayrı bir masada (adisyon masası) düzenlenmesi usulüne 200 sıra nolu Vergi Usul kanunu Genel Tebliği ile son verilmiştir.

                 Bu açıklamalara göre, alkollü içki satışınız olması halinde, self servis ve paket halinde satışlar hariç, müşteri masalarına adisyon düzenleme zorunluluğunuz bulunmakta olup, bu zorunluluk sadece alkollü içki satışı olmayan işletmelerde kaldırılmıştır.

                 Bilgi edinilmesini rica ederim