T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
TARİH | : | 28.04.2011 |
SAYI | : | B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK-8-387 |
KONU | : | Zamanında ödenmeyen SGK primlerinin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketiniz ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında akdedilmiş bulunan anlaşmalar ve imzalanmış bulunan protokoller uyarınca, şirketinizin SGK hastanelerine yapmış olduğu ürün satışlarından alacaklı olup, birikmiş bu alacaklarınızdan sigorta primlerinin takas mahsup yöntemi ile takas edilmekteyken SGK tarafından şirketinize yapılan ödemelerin durdurulduğunu ve nakden ödeme yapılmadığı gibi mevcut SGK prim borçlarınıza mahsup da yapılmadığını, SGK prim borçlarına ilişkin SGK tarafından tarafınıza tebliğ edilen ödeme emirlerinde faiz oranı ve miktarlarına itiraz edildiğini, fakat asıl alacak olan prim borçlarına itiraz edilmediğini, SGK ile alacak sebebi ile hukuka intikal etmiş bulunan ihtilaftan kaynaklı ödenemeyen SGK primlerinin ilgili oldukları dönemlerde gider konusu yapıldığını belirterek, söz konusu SGK prim borçlarının kurum kazancınızdan indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşlerini sormaktasınız.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi kurum kazancı" başlıklı 6. maddesinde;
Hüküm altına alınmıştır.
Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8. maddesi ile GVK.nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.
193 Sayılı GVK.nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde;
Hükmü yer almaktadır.
31.05.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Prim Belgeleri ve Primlerin Ödenmesi" başlıklı ikinci bölümünde sigorta primlerinin ödenmesine ilişkin çeşitli hükümlere yer verilmiş olup, anılan bölümün "Primlerin ödenmesi" başlıklı 88. maddesinin onbirinci fıkrasında, kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı belirtilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, SGK priminin gider olarak dikkate alınabilmesi için, bu primlerin Sosyal Sigortalar Kurumu'na fiilen ödenmiş olması gerektiğinden, sigorta primlerinin, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider olarak kazancın tespitinde dikkate alınacaktır. Dolayısıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu ile özel hukuk hükümlerine tabi alacak sebebi ile hukuka intikal etmiş bulunan ihtilaftan kaynaklı ödenemeyen sosyal güvenlik primlerinin ilgili oldukları dönemlerde kurum kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Diğer taraftan, söz konusu sosyal güvenlik primlerine ilişkin gecikme cezaları veya gecikme zamlarının kazancın tespitinde gider olarak indirilebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.